Betingede data

Produktdokumentation og dokumentationskrav

Miljømærkninger, drikkevandsgodkendelser, bæredygtighedsordninger, EPD/miljøvaredeklarationer, sikkerhedsdatablade...
Det er nogle af overskrifterne for den type data, vi hos Branchekataloget kalder betingede data eller betingede ordninger.

Hvorvidt byggeri og renovering skal tænkes grønt er ikke længere et valg men et lovkrav, og derfor stilles der også flere og flere krav til dokumentation vedrørende miljø, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

De oplysninger, betingede ordninger dækker over, er altså højt efterspurgte data fra branchen, og det vil blandt andet sige kunder og brugere af Branchekataloget men også de næste led i værdikæden – herunder bygherrer, arkitekter, ingeniører og installatører.

Felterne er forholdsvis nye og er udarbejdede af Branchekatalogets stamdataudvalg, der repræsenterer branchen og dennes behov.

Man kan sige, at argumentationen for at gøre lige præcis denne type data tilgængelig, når en leverandør opretter sin vare i Branchekataloget, er den samme som for al anden data, vi efterspørger. Des flere oplysninger, jo flere søgninger vil føre til varen, og den vil blive mere synlig og attraktiv for kunden.

De betingede ordninger er dog ekstra vigtige at udfylde grundet netop lovkrav, men i særdeleshed også den nuværende samfundstendens, der bare råber på grønt, grønt, grønt.

 
 

Al data er vigtig!

Hos Branchekataloget er alle produktdatafelter obligatoriske, også selvom et pågældende felt ikke nødvendigvis er relevant for produktet, eller et produkt ikke er underlagt en bestemt ordning.

Det er nødvendigt for alle i vvs-værdikæden (grossister, bygherrer, arkitekter, rådgivende ingeniører, energiberegnere, og installatører) at kende til så meget om produktet som muligt, og ikke-udfyldte, tomme datafelter er ikke til nogen hjælp.

Det er derfor pålagt at udfylde alle datafelter med enten en reel dataværdi eller med værdien “N/A”. På denne måde er der større datagennemsigtighed, og alle databrugere kan bedre gennemskue, hvilke ordninger og krav produktet faktisk er underlagt.

Du kan læse alt om anvendelsen af “N/A” her.

Husk vigtig dokumentation!

Foruden produktblade, manualer og anden relevant dokumentation er det særdeles vigtigt at vedhæfte dokumentation, der relaterer sig til betingede ordninger.

Med forventningerne og kravene til bæredygtige produkter er det ikke nok at svare Ja eller Nej til, om dit produkt er godkendt til drikkevand eller har en EPD-deklaration, når du udfylder felterne for betingede ordninger – det skal selvfølgelig også dokumenteres.

Så er dine produkter underordnet diverse godkendelser, miljømærker og certificeringer – og du har svaret JA i felterne for betingede ordninger – er det meget vigtigt at huske at vedhæfte den korrekte dokumentation til dine produkter, så interesserede altid kan se bæredygtigheden af dit produkt.

Proceduren for at tilføje denne type dokumentation er præcis den samme som andet MIME beskrevet i vores guidemateriale.

 

Betingede ordninger i praksis

Betingede ordninger er grupperet i temaer, som er de miljøprægede spørgsmål udvalgt af Branchekatalogets stamdataudvalg, hvori der ligger en række ordninger, mærkninger, godkendelser m.m.. Til hvert af disse hovedspørgsmål/teamer skal man som mininum skal svare JA/NEJ.

Svares der JA til et hovedspørgsmål såsom "Er produktet omfattet af godkendelser, mærkningsordninger eller certificeringer for vand?". Svares der JA til sådan et spørgsmål, kan der ligge et sæt af forskellige underliggende ordninger, der også kræver stillingstagen samt dokumentation.
Svares der NEJ, vil de underliggende spørgsmål automatisk blive markeret med “N/A”.

Et eksempel: 

Du svarer JA til hovedspørgsmålet "Er produktet omfattet af godkendelser, mærkningsordninger eller certificeringer for vand?"; herefter skal du fortælle, hvilke ordninger produktet er omfattet af. Du svarer NEJ til Svanemærket, Energiklasse m. m., men JA til "Er varen GDV-godkendt"; herefter er der nye felter som GDV-nummer og -udløbsdato, der skal oplyses. Og sådan fungerer det for alle felterne i kategorien betingede ordninger.

I disse instanser er dokumentation vigtig, men det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige ordninger og krav. Vi har derfor på denne side samlet information om disse til at hjælpe jer med at skabe et overblik. Se dokumentationskravene for de forskellige ordninger.

 

Herunder kan du se den fulde liste af Betingede Ordninger.

 

Vejledning til dokumentation og miljømærkninger

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige ordninger, mærkninger og godkendelser, som er relevante for dine produkter.

 Derfor har vi lavet en kort summering af de relevante ordninger for vores branche. Her kan du også se, hvilke dokumentationskrav, der hører med til mærkningerne, og hvilken MIME-kode (MD-kode) de skal klassificeres under.

OBS! Husk altid at besøge den oprindelige hjemmeside for at finde den mest opdaterede og fulde information. Dette er blot en kort beskrivelse som hjælp til vores leverandører og databrugere.

 

Relateret guidemateriale

Forrige
Forrige

Tekniske data (ETIM)

Næste
Næste

“Best practice” for produktbilleder