Tekniske data (ETIM)

Prøv at forestille dig dette scenarie: Du mangler en skjorte til en festlig begivenhed, og du vil gerne købe den på nettet. Du går ind på en side med tøj i alle former, størrelser og farver. Der er tusindvis af varer, men heldigvis kan du klikke på ’filtre’ og vælge, at det skal være en skjorte i størrelse XL, den skal være orange, og så må den max koste 500 kroner. Nu får du måske 43 skjorter frem, som du kan vælge imellem, og de passer alle til dine ønsker. Hvis siden ikke havde haft en filter-funktion, gætter vi på, at du ville finde en anden portal. For hvem gider, at sidde og scrolle sig igennem bukser, kjoler, tørklæder, sko mv, hvis de bare vil have en orange skjorte? Det samme gør sig gældende for andre portaler – også leverandører af Vvsprodukter.

Farve, størrelse, skyllemængde, materiale, tryk-klasse, og vi kunne blive ved. Det er alle eksempler på tekniske stamdata. Det er dog også eksempler på oplysninger, der ikke nødvendigvis er relevante for alle produkter. Ikke desto mindre er de oplysninger, der faktisk er mulige at angive for et produkt enormt vigtige, når varen skal sælges. Det er informationer, som både grossister, installatører, arkitekter, ingeniører og myndigheder, har brug for, når lageret skal fyldes og når byggerier skal planlægges.

Men hvad er det så for nogle specifikke oplysninger, der efterspørges for lige netop det produkt en leverandør skal sælge? Det er heldigvis ikke noget, leverandøren selv behøver regne ud. Her kommer en standard, der kaldes ETIM, ind i billedet.


Hvad er ETIM?

Når vi i Branchekataloget taler om tekniske data, er det i henhold ETIM standarden.

ETIM, der er en international klassificering af produkter, og har flere fordele.

For det første inddeles produkter let i varegrupper (ETIM-klasser), og når først ETIM-klassen er valgt, vises præcis det sæt informationsfelter (features), som er relevante for det pågældende produkt.

Dette er bl.a. smart ved fremsøgning af produkter. F.eks. søger installatøren ikke nødvendigvis på Brand eller Vvsnummer, når der søges efter et toilet. Måske søges der på en bestemt tilslutningsdiameter eller et materiale, og er denne information ikke tilgængelig, vil toilettet aldrig blive vist ved søgningen. De tekniske data skaber altså synlighed for dine varer og gør det nemmere at sælge dem. Tænk på skjorten. Var farven ikke angivet på den orange skjorte, ville den aldrig være dukket op i din søgning.

Installatører, ingeniører, arkitekter, sågar myndigheder har brug for at kunne søge efter specifikke produkter. En arkitekt tænker måske på, om toilettet er kompatibelt med rummet, og for installatøren er tilslutningsmuligheden vigtig. Myndighederne må slet ikke søge efter varer blot på brandet, da det er konkurrenceforvridende. 

Så jo flere data du tilknytter dine varer, desto større sandsynlighed er der for at kunden finder netop dine varer, og at du dermed vinder ordren.

International dataudveksling

Skal vi nørde lidt og sætte lidt flere ord på selve ETIMs formål og fordele, så er det som sagt en international klassificering eller standard, der inddeler produkter i klasser, der hver er tilknyttet en unik kode. Det er en kodebaseret dataudveksling, der gemmer på forskellige nyttige oplysninger. Det kan blandt andet være oversættelser til forskellige sprog. Alle lande, der er understøttet af ETIM kan benytte koderne, og derfor bliver udvekslingen af data meget nemmere. Og på den måde sikres også, at der tales om et produkt på samme måde her, som i de øvrige medlemslande. Ens produkter sammenlignes ud fra samme parametre. Toilettet beskrives på samme måde i Finland som i Danmark.

Du kan læse mere om ETIM på ETIM Internationals hjemmeside.

 

Relateret guidemateriale

Forrige
Forrige

Generelle data

Næste
Næste

Betingede data